Fel tidsform Konjunktiv betyder att man uttrycker en önskan om något. En sak som mest yngre personer ägnar sig åt är att använda fel tidsform/tempus när det gäller konjunktiv. Men jag såg det också nyligen i ett brev från en välkänd organisation, där man säger att med en helt unik forskningsbank skulle man kunna få fram nödvändiga svar snabbt. Man avslutar med "Det hade varit mycket välkommet." Det här har inte med förfluten tid att göra, utan vad man önskar ska ske. Alltså borde man skriva: "Det skulle vara mycket välkommet."
Inlägg
Visar inlägg från oktober, 2022
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Dålig korrekturläsning Ibland ser man fel som förmodligen bara beror på dålig eller ingen korrekturläsning. Jag såg ett sådant exempel nyligen; det handlade om en person som med bil hade kört in i en husvägg. Rubriken löd dock: Bilist kördes in i husvägg, vilket blir en helt annan sak. Någon annan körde alltså in bilisten i väggen.
Avstavningar
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Avstavningar Häromdagen såg jag en lustig avstavning: fängel-sekund. Vi första anblicken undrar man vad det är för slags sekund. Där borde man nog ha sett till att avstavningen blivit fängelse-kund och om det inte var möjligt, skrivit ut hela ordet på nästa rad. En del ord blir lite mer svårlästa, när de är konstigt avstavade, såsom husk-nuten, som naturligtvis är husknuten. I och för sig blir de ju lite roligare men... Avstavningar som de nu nämnda beror förmodligen på datorprogrammet man använder, eller också på att man får stava av ord precis hur som helst nuförtiden. Det fick man inte när jag gick i skolan. Då var det stränga regler för hur det fick gå till. Var det ett sammansatt ord skulle det minsann stavas av mellan dessa två ord. Man fick heller aldrig stava av så att orddelen som hamnade på nästa rad började med en vokal, t ex ism. Då fick man se till att en konsonant också följde med till nästa rad, såsom penna-lism. Men språket förändras ju hela tiden och det är...
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Komma till bukt med Nej, det heter inte komma till bukt med ! Nyligen hörde jag i TV uttrycket användas av en person som i övrigt verkade vederhäftig i det han hade att säga. Men när man använder det här hemska uttrycket så tappar man sin vederhäftighet, enligt min åsikt. Det heter få bukt med. Annars kan man ju använda ett annat uttryck, till exempel komma till rätta med .