En blogg där jag tycker till om det språk som används i tidningar och av
folk i allmänhet.
Indikera
Hämta länk
Facebook
X
Pinterest
E-post
Andra appar
-
Indikera
I morse hörde jag någon på nyheterna säga att något "indikerade på" något. Hen borde ha struntat i "på" där, eftersom indikera betyder påvisa. Annars blir det ju visa på på.
Utelämnade ord Ibland gör ett utelämnat eller glömt ord att något blir ofrivilligt lustigt. I dagens tidning finns en artikel om att låta både julklappar och inslagning av dem bli miljöhållbart. "Använd naturen och papper som du redan har hemma till att slå årets julklappar med." Man får väl vara glad att dessa inte ska användas till att slå mottagaren med 😏.
Dålig korrekturläsning Ibland ser man fel som förmodligen bara beror på dålig eller ingen korrekturläsning. Jag såg ett sådant exempel nyligen; det handlade om en person som med bil hade kört in i en husvägg. Rubriken löd dock: Bilist kördes in i husvägg, vilket blir en helt annan sak. Någon annan körde alltså in bilisten i väggen.
Betoning av partikelverb Slarva bort och formulera om är så kallade partikelverb, där bort respektive om är partiklar. Det är oftast partikeln som ska betonas: slarva bort och formulera om. Ofta hör man folk betona fel ord t ex formulera om. Ta ett uttryck som stå på sig: säger man stå på sig i stället för stå på sig, blir det ju helt obegripligt. Man kan ju inte stå på sig själv, möjligen stå på någon annan. Sedan finns det uttryck som ser likadana ut men som betyder olika saker beroende på vilket ord som betonas. Om jag skriver på ett kontrakt eller om jag skriver på ett kontrakt till exempel. I det första fallet håller jag på att formulera/skriva/upprätta ett kontrakt (inte partikelverb), i det andra fallet ska jag underteckna ett kontrakt (partikelverb).
Kommentarer
Skicka en kommentar